Prostor kot konstitutivni element kanadske imaginacije in njenih retoričnih ubeseditev - Potocco, Marcello (Primerjalna književnost, 2013)
Članek obravnava razumevanje prostora v kanadskem nacionalnem mitu. Po kratki analizi dveh tipičnih ubeseditev razmerja med prostorom in njegovimi retoričnimi ekvivalenti (pri pesnikih J. Newlovu in E. J. Prattu) avtor kritično analizira vlogo prostora v kanadskem imaginariju, kot so ga s svojimi ubeseditvami ustvarili zlasti E. J. Pratt, N. Frye in M. Atwood, pa tudi očitke, ki so jih tovrstnemu imaginariju delno upravičeno namenili pretežno poststrukturalistični literarni teoretiki.
Keywords: literatura in prostor; kanadska književnost; nacionalna mitologija; kulturna identiteta; kulturni imaginarij; severna meja