Ekonomski učinki terorizma - Bešter, Janez (Teorija in praksa, 2012)
Teroristični napadi imajo očitne posledice v neposredni materialni škodi in izgubi človeških življenj, medtem ko je vprašanje o celotnih ekonomskih učinkih praviloma le predmet špekulacij in različnih ocen. Na osnovi sistematične sekundarne analize številnih raziskav terorističnih napadov v preteklih desetletjih skušamo ugotoviti, ali imajo ti dejansko negativne makro- in mikroekonomske učinke, od česa je odvisen obseg teh učinkov, kakšno je njihovo trajanje in ali obstajajo mehanizmi za njihovo učinkovito obvladovanje. Analiza kaže, da so ekonomski učinki najverjetneje negativni, vendar relativno majhni, dokaj časovno omejeni in da jih vsaj razvitejše države lahko uspešno omejujejo s pravočasnimi fiskalnimi in monetarnimi ukrepi.
Keywords: Terorizem; Terrorism; Economic aspects; Ekonomski vidik; Influence; Vpliv; Economic growth; Ekonomska rast; Finance; Turizem; Tuje naložbe; Tourism; tuje investicije; Foreign investments