Korporacijskopravne implikacije pri prenosu poslovnega deleža v primerjavi s prenosom poslovnih sredstev - Savič, Sanja (Podjetje in delo, 2015)
Avtorica obravnava ključne korporacijskopravne implikacije, ki nastanejo pri prevzemanju ciljnega podjetja na dva načina, in sicer bodisi s prenosom poslovnega deleža (share deal) bodisi s prenosom poslovnih sredstev (assets deal) v družbi z omejeno odgovornostjo. Končni cilj obeh prenosov je primerljiv, v prispevku pa so nazorno prikazane različne korporacijskopravne implikacije glede na status odsvojitelja, ki se kažejo predvsem v pripadnosti premoženja družbe. Presoja o izbiri poslovne transakcije je odvisna od konkretnih, dejanskih okoliščin ter ciljev in položaja pogodbenih strank. Ugotovitve, ki so predstavljene, so koristna teoretična podlaga potencialnim kupcem, ki presojajo možnosti za začetek novega ali razširitev obstoječega poslovanja, ali pa lastnikom družb, ki sprejemajo odločitev o strategiji prodaje svojega podjetja.
Keywords: družbe z omejeno odgovornostjo; podjetja; prevzem