Meritve telesnih značilnosti in gibalnih sposobnosti študentov Fakultete za strojništvo - Novak, Iztok (Šport (Ljubljana), 2019)
Literatura navaja, da ima vedno več otrok in mladostnikov povečano telesno težo. Če ima mladina v času šolanja (osnovna, srednja ali višja/visoka) povečan indeks telesne teže, je velika verjetnost, da jih bo to spremljajo tudi v odrasli dobi. Prav tako v literaturi najdemo informacije o tem, da višja tedenska telesna aktivnost posameznika zmanjša verjetnost za debelost. Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani vsako leto potekajo meritve telesnih značilnosti in gibalnih sposobnosti študentov ter preverjanje njihove povprečne tedenske športne aktivnosti. Kljub vključenosti športne vzgoje v redni študijski program je veliko študentov premalo telesno aktivnih. Upamo, da se bodo podobni projekti merjenja študentske populacije razširili tudi na druge članice Univerze v Ljubljani, s čimer bi pridobili relevantne podatke. Želimo si sistemske rešitve na področju športa na univerzi, ki bi študentom omogočala zdrav življenjski slog.
Keywords: body abilities; Faculty of Mechanical Engeneering; Fakulteta za strojništvo; gibalne sposobnosti; motoric abilities; physical characteristics; physical education; sport education chart; students; športna vzgoja; športnovzgojni karton; študenti; telesna aktivnost; telesne značilnosti; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani; weekly activity