Pedagoška vrednost zborovskega petja - Pahor, Sara (Sodobna pedagogika, 2025)
Prispevek obravnava izkušnje pri delovanju otroškega pevskega zbora na eni od slovenskih osnovnih šol z namenom, da ponazori in ovrednoti pomen zborovskega petja za učenje prosocialnosti in oblikovanje skupnosti. Ta pomen polaga na dva temelja: priznavanje človekovega dostojanstva ter krepitev zavedanja in ravnanja, ki mu je vrednota, smoter in cilj človečnost. Zborovsko petje utemeljuje kot normo skupnosti, ki ima svoj proces oblikovanja ter vzpostavlja etične in estetske vezi tudi navzven. Ob tem je v ospredju vloga zborovodje, ki pri svojem delu nenehno povezuje um in srce ter je pevcem model ravnanja. V svojem delovanju je zborovodja usmerjen na neposredno delo s pevci in obenem pozoren na kontekst časa ustvarjanja. Ob tem je podana tudi kritična analiza aktualnega dogajanja v času t. i. pandemije in po njej z namenom, da bi prepoznali in zmogli presoditi opozorila, ki terjajo modro presojo delovanja. Ta je pri odgovornosti do mladih temeljnega pomena.
Keywords: children‘s choir; education; human dignity; humanity; otroški pevski zbor; pathological narcissism; pedagogika; pedagogy; personality development; razvijanje človečnosti; razvoj osebnosti; socialna povezanost; vzgoja in izobraževanje