Public service broadcasting - McQuail, Denis (Javnost (Ljubljana), 2003)
Z zmanjšanjem deleža v celotni radiotelevizijski ponudbi se je delovanje javne RTV v Evropi znašlo pod drobnogledom administrativne oblasti in tržnih konkurentov. Posledica je grožnja z več nadzora in manj neodvisnosti. Ponekod je cena za nadaljevanje finančne podpore povečana odgovornost glede na natančneje določene kriterije kakovosti delovanja. Osrednji argument članka je, da mora javna RTV v načelu uživati enako svobodo publiciranja kot drugi mediji v mejah svojega specifičnega ustavnega in zakonskega položaja. Hkrati svoboda ne sme biti ovira uveljavljanja družbene odgovornosti, ampak lahko k njej celo prispeva. Ta pogled je oprt na podrobnejšo razčlenitev narave medijske odgovornosti. ki jo je treba jasno razlikovati od regulacije in nadzora.
Keywords: mass media; množični mediji; radio; television; televizija; democracy; demokracija; država; state; vplivi