Pre-service teachers' attitude towards learning and teaching English to young learners - Bratož, Silva (Revija za elementarno izobraževanje, 2015)
Številni strokovnjaki ugotavljajo, da stališča pomembno vplivajo na učinkovitost učenja in usvajanja tujega jezika. V prvem delu na osnovi pregleda relevantne literature ugotavljamo, da so stališča tesno povezana z motivacijo in uspešnostjo pri tujejezikovnem pouku. Večina raziskav na področju stališč in motivacije do učenja tujega jezika je bila opravljena na učencih jezika, razmeroma malo pa je raziskav, ki bi se osredotočale na učitelje oziroma bodoče učitelje. Ob tem je poudarjen pomen razlikovanja med učitelji razrednega pouka in diplomiranimi učitelji angleščine, saj smo domnevali, da se stališča teh dveh skupin bistveno razlikujejo. V drugem delu prispevka so predstavljeni rezultati preiskovalne raziskave, v kateri smo raziskali stališča študentov razrednega pouka do učenja in poučevanja angleškega jezika. Uporabljena sta tako kvantitativni kot kvalitativni pristop. Raziskava je pokazala, da so stališča večine vprašanih do učenja angleščine kot tujega jezika zmerno pozitivna, medtem ko se stališča do poučevanja tujega jezika razlikujejo v več vidikih.
Keywords: English as a foreign language; tuji jeziki; English; angleščina; pre-service teachers; attitudes; zgodnje učenje; motivation; poučevanje; učitelji; young language learners; stališča; motivacija