Razvoj škržnih (branhialnih) organov - Petrovič, Danijel (Medicinski razgledi, 2002)
Škržno črevo (branhialni oziroma faringealni aparat) imenujemo predel od žrelne membrane prednjega črevesa do zasnove za dihala. Škržno črevo sestoji iz škržnih žepov, škržnih braid, škržnih lokov in škržnih membran. V četrtem in petem embrionalnem tednu se pojavi na škržem črevesu pet škržnih žepov, nasproti škržnim žepom so štiri škržne brazde, med škržnimi žepi in brazdami pa je pet škržnih lokov. Iz škržnega črevesa se razvijejo različne strukture obraza in vratu, ščitnica, priželjc, del hipofize in del dihalne poti.
Keywords: Branchial region; Žleze slinavke; Tongue; Jezik; Language; Obraz; Embryology; Škržni loki; Salivary glands; Ščitnica; Thyroid gland; Face; Hipofiza; Pituitary gland; embriologija; histologija; škržno črevo; razvoj