Geneza juda - Sluga, Jaka (Šport (Ljubljana), 2014)
Namen članka je predstaviti razvoj juda iz klasičnih japonskih borilnih veščin v šport. Olimpijski judo, kot ga poznamo danes, izvira iz tehnik, ki so jih klasični japonski bojevniki uporabljali na bojiščih fevdalne Japonske. Bojevniki so se v zaključni fazi boja, ali kadar so ostali brez orožja, posluževali sistema kontaktnega boja, ki se imenuje yoroi kumiuchi. Iz te veščine so se v obdobju miru razvili sistemi kontaktnega boja, ki so uporabni tudi v vsakdanjem življenju, danes pa jih s skupnim izrazom imenujemo jujutsu. Ob koncu obdobja Edo (leta 1868) je bilo na Japonskem že najmanj 179 različnih jujutsu stilov. Mladi Jigoro Kano je preučeval nekatere izmed njih, postopoma pa jih je nadgradil in prilagodil zahtevam moderne japonske družbe. Leta 1882 je odprl svojo šolo, ki jo je poimenoval Kodokan Judo.
Keywords: borilne veščine; borilni športi; budo; bujutsu; combat sports; history; japanese martial arts; japonske borilne veščine; Jigoro Kano; judo; jujutsu; martial arts; sport; šport; športna dejavnost; zgodovina