Efficiency of active and passive verbalisation methods of motor learning for the stability of dynamic stereotypes of pre-school children - Bala, Gustav (Kinesiologia Slovenica, 2001)
Aktivna in pasivna verbalizacija ter običajne (kontrolne) metode motoričnega učenja talnih gimnastičnih vaj in sestav so bile preizkusene na treh skupinah predšolskih otrok. Motorično učenje je bilo izvajano dva meseca, po eno uro na teden, potem je sledilo dva meseca odmora. Meritve so bile izvedene dvakrat, prvič po koncu eksperimenta in drugič po odmoru. Rezultati kaž ejo, da motorične sposobnosti niso imele značilnega vpliva na učenje vaj in sestav, splošna motorična sposobnost pa je imela značilen vpliv na stabilnost dinamičnih stereotipov. Rezultati kanonične diskriminantne in multiple regresijske analize so potrdili, da je imela skupina aktivne verbalizacije največ uspeha pri motoričnem učenju in pomnjenju, torej najbolj stabilne dinamične stereotipe. Skupina pasivne verbalizacije je bila druga, kontrolna skupina pa je imela najslabše rezultate.
Keywords: gimnastika; meritve; motorične sposobnosti; motorično učenje; predšolski otroci; učne metode