Judje in ideacija o Judih v sodobni Sloveniji - Starman, Hannah (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2004)
V novoveškem času so Judje v Sloveniji zaznamovani s fizično odsotnostjo; kljub temu je nosilna hipoteza raziskovalnega projekta, ki ga avtorica predstavlja v pričujočem prispevku, da v današnji Sloveniji obstaja varianta t.i. "antisemitizma brez Judov". Raziskava bo zajela predstave o Judih, judovstvu, Izraelu in drugih formativnih tematikah v medijih in jih kontrastirala z empiričnim naborom podatkov v treh skupinah informatorjev: medljudmi, ki so preživeli holokavst in njihovih potomcih; pri ljudeh, ki so bili priče deportacij in nacističnega terorja nad slovenskimi Judi; in med ljudmi, ki v svoje genealogije vključujejo judovsko ascendenco. Raziskava ima dva izrecna cilja: dokumentiranje pričevanj preživelih slovenskih Judov; in način, kako se odnos do Judov in judovstva obnaša kot komponenta identitetnegaizrekanja v odnosih etničnega razlikovanja v današnji Sloveniji.
Keywords: Slovenia; Slovenija; Židje; antisemitizem