Politologija v republiki Sloveniji - Lukšič, Igor (Teorija in praksa, 2022)
Politologija je v svetu postala močna etablirana znanstvena disciplina šele v dvajsetem stoletju kot refleksija in opora procesom demokratizacije in dekolonizacije. Z utrjevanjem projekta izgradnje slovenske države v okviru projekta jugoslovanskega socialističnega samoupravljanja in poglabljanja nestrankarske demokracije pa se je oblikovala tudi prva institucija za politične vede v Sloveniji – Visoka šola za politične vede. Tedaj je politologija vključevala družbene vede v celoti, tj. sociologijo, zgodovino, filozofijo, psihologijo, ekonomijo, pravo. Politične vede so postopno postale ožji pojem od družboslovja, politologija pa ena od družboslovnih disciplin. To kaže tudi poimenovanje fakultete: od Visoke šole za politične vede k Fakulteti za družbene vede. Hkrati je stekel še proces diferenciacije v okviru politologije, tako da se kot samostojno področje v slovenskih razmerah razvijejo mednarodni odnosi, obramboslovje, analiza politik ter javna uprava in politična teorija. Ta štiri področja so oblikovala tudi posebne študijske programe na dodiplomski, magistrski in doktorski ravni. Tako so organizirani tudi raziskovalni centri na področju politologije
Keywords: Politične vede