Estudios sobre el teatro de Gil Vicente - Zimic, Stanislav (Acta neophilologica, 1985)
Literarna zgodovina običajno meni, da je igra Gil Vicenteja Quem tem farelos? (Kdo ima otrobe?) zgrajena iz dveh nepovezanih delov, da je njena struktura pomanjkljiva. Avtor študije meni, da je vloga karakterja escudera v tej satiri centralna. Značilen za njega je poudarek na zunanjosti, ki je v popolnem nasprotju z realnostjo -njegovo revščino -v kateri živi. Konflikt med materjo, ki ji je vse le zunanjost, in hčerjo, ki ima druge nazore, se končuje v sceni hčerke z escuderom, s čemer se hči maščuje in razkrinka pretenzije matere. Escudero je v tej igri zanimiv predhodnik podobnega karakterja v romanu El Lazarillo de Tormes.
Keywords: portugalska dramatika; portugalsko gledališče; Vicente, Gil