Magija in magično zdravljenje v pripovednem izročilu in ljudsko zdravilstvo danes - Kropej, Monika (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2000)
V članku je predstavljeno čaranje in ljudsko zdravilstvo v podobi, kakršno so ohranile tovrstne veščine v ljudskem pripovednem izročilu. V drugem delu prispevka je na primeru ljudskega zdravilstva v Slovenjem Plajbergu danes izpeljana primerjava z zgodbami o magičnem zdravljenju v Rožu na Koroškem, zapisanimi v prvi polovici 20. stoletja.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudska medicina; verovanje; zdravilstvo