Novi modeli produkcije zdravja na presečišču sistema in skupnosti - Pahor, Majda (Teorija in praksa, 2018)
Članek obravnava nekatere nove modele pristopa k zdravju v skupnosti. Zanima nas, kako se tu stikata "sistem" (družbeni oziroma njegov zdravstveni podsistem) in "svet življenja" skozi uveljavljanje nekaterih socialnih inovacij s poudarkom na vlogi uporabnikov. Izhajajoč iz opredelitev družbenih determinant zdravja, lahko stik med zdravstvenim sistemom in svetom življenja v skupnosti idealno tipsko umestimo na kontinuum, ki osvetljuje njuno razmerje glede na spremembe prisotnosti bodisi sistemskih bodisi skupnostnih akterjev in njihovega vpliva. Odkrili smo nove vloge vključenih deležnikov v razmerjih med zdravstvenim sistemom in lokalno skupnostjo ter predstavili konceptualni model, ki omogoča razumevanje in v nadaljevanju evalvacijo novo nastajajočih transformativnih praks za razvoj lokalne politike zdravja v Habermasovem pomenu "racionalizacije sveta življenja".
Keywords: centri za krepitev zdravja; Community; Health; lokalne skupnosti; Skupnost; uporabniki; Zdravje; zdravstvene storitve; zdravstveni sistem