Dom IRIS in njegova vloga v rehabilitaciji - Ocepek, Julija (Rehabilitacija (Ljubljana), 2010)
Dom IRIS je demonstracijsko pametno stanovanje, ki je bilo po vzoru številnih evropskih tovrstnih projektov postavljeno leta 2008. Namen študije je bil ugotoviti, kakšna je vloga Doma IRIS pri zagotavljanju višje kakovosti življenja oseb z zmanjšanimi zmožnostmi in starejših v Sloveniji ter zadovoljstvo že obravnavanih pacientov s celovito obravnavo glede potrebe po podporni tehnologiji. Pacientom z različnimi diagnozami, obravnavanim v Domu IRIS v letu 2008 (skupaj 79), smo poslali Vprašalnik o zadovoljstvu z obravnavo ter s Kanadskim testom ocenjevanja težav pri izvedbi namenskih aktivnosti (angl. Canadian Occupational Performance Measure, COPM) analizirali težave, ki so jih navedli obravnavani pacienti. Prejeli smo 36 ustrezno izpolnjenih vprašalnikov (46 %); sodelovalo je 11 žensk in 25 moških, povprečno starih 44,2 let (od 18 do 80 let), z različnimi diagnozami. Z analizo Vprašalnika o zadovoljstvu z obravnavo smo ugotovili, da smo pacientom med obravnavo posredovali različne storitve; informacije in predlagane rešitve so v veliki meri zadostile njihovim potrebam in imele srednji vpliv na kakovost njihovega življenja. Približno polovica pacientov je predlagane rešitve delno uresničila. Pacienti so pri izpolnjevanju COPM navedli težave z različnih področij človekovega funkcioniranja, ki so vodilo za obravnavo v Domu IRIS. Iz rezultatov lahko sklenemo, da so bili pacienti z obravnavo in z delom strokovnih delavcev zadovoljni ter da je ustanovitev Doma IRIS bistveno prispevala k višji kakovosti življenja obravnavanih pacientov, kar je tudi glavni cilj obravnave v Domu IRIS in celotne rehabilitacije.
Keywords: bivanje; Dom IRIS; invalidi; kakovost življenja; pametne stavbe; rehabilitacija; standard of living; starostniki; vocational rehabilitation