Antičnyj ekfrasis na službe idejam modernizma - Kovarskaja, Julija (Slavistična revija, 2016)
F. M. Dostojevski meni, da večna harmonija, ki se uresniči v umetnosti, lahko vpliva na dušo s takšno silo, da naš duh postane bolj občutljiv zaradi stika z lepoto, ki lahko blagodejno vpliva na psihično stanje, in igra ključno vlogo v naši usodi v določenem trenutku. Ruski pisatelj in dramatik obdobja modernizma Leonid Andrejev se strinja s to idejo in jo razvija v svoji božični zgodbi Angelček, kjer je opis predmeta dekorativne umetnosti "voščenega angela " ključen. Vizualna oživitev podobe angela in s tem neke vrste nadnaravne, mistične in moči, ki spreminja glavni lik, postane mogoča zahvaljujoč starodavnemu literarnemu postopku ekfraze.
Keywords: "Angeloček"; Andreev, Leonid Nikolaevič, 1871-1919; art; beauty; božična zgodba; Christmas story; harmonija; harmony; kratka proza; lepota; Modernism; modernizem; ruska književnost; Russian literature; short story; Silver Age; umetnost