Primerjava standardnih testnih delcev z realnimi iz hidravličnih filtrov - Kunavar, Matej (Ventil (Ljubljana), 2021)
V prvem delu prispevka smo predstavili razloge za pojav delcev znotraj hidravlične kapljevine 1. Pred- stavljen je bil problem uporabe standardiziranega testnega prahu zaradi njegove abrazivnosti, ki je znatno bolj intenzivna kot pri realnih obrabnih delcih v hidravličnem sistemu 2-20. Predstavili smo lastno me- todo vzorčenja realnih delcev, ujetih v hidravličnem filtru. V drugem delu prispevka pa bomo predstavili postopek analize delcev ter primerjavo med dejanskimi delci znotraj hidravličnega sistema v primerjavi z delci standardnega testnega prahu MTD.
Keywords: cleanliness; čistoča; delci; filtracija; filtration; hidravlične kapljevine; hidravlika; hydraulic liquids; hydraulics; microscopy; mikroskopiranje; obraba; particles; Slovenija; standard test dust; standardni testni prah; wear