Povezanost kinematičnih spremenljivk z uspešnostjo rotacijske tehnike suvanja krogle pri vrhunskih metalcih - Lipovšek, Severin (Šport (Ljubljana), 2018)
V dosedanjih raziskavah na področju kinematike suvanja krogle je bilo pokazanih več kinematičnih parametrov, ki definirajo samo uspešnost v tej disciplini, a večina teh zaobjema le izmetno fazo meta. Tako nas je v tej raziskavi zanimalo, ali obstajata povezanost in vpliv kinematičnih dejavnikov, ki niso vezani le na izmetno akcijo, temveč tudi na predhodne faze meta. Vzorec v raziskavi je obsegal 10 vrhunskih metalcev krogle z rotacijsko tehniko, ki so tekmovali na Zimskem evropskem prvenstvu v metih v Splitu leta 2008. Snemanje smo opravili z dvema sinhroniziranima visokofrekvenčnima kamerama, kinematična analiza pa je bila narejena s pomočjo programskega paketa APAS. Rezultati t testa za neodvisne vzorce so pokazali statistično značilne razlike med boljše in slabše uvrščenimi metalci pri šestih kinematičnih parametrih. Izračun Pearsonovega korelacijskega koeficienta pa je potrdil statistično značilno povezanost devetih kinematičnih parametrov s končnim uspehom. Nadalje smo z uporabo linearne regresije za model, ki je zajemal kinematične spremenljivke poševnega meta, pojasnili 94,6 % tekmovalne uspešnosti. Omenjeni model je bil statistično značilen, kot tudi preostali izračunani modeli. Izjema je bil le model, ki je vseboval kinematične parametre faze obrata in prehitevanja orodja.
Keywords: kinematika; rotacijska tehnika; suvanje krogle; šport; tekmovalna uspešnost