O zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev - Kramberger, Igor (Slavistična revija, 2013)
Izhodišče študije je brošura, ki jo je pripravil Matija Ogrin, tretji glavni urednik zbirke Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, kot oporo urednikom posameznih zbranih del. Ob nekaj primerih je nakazana zgodovina vrednotenja pisateljev in njihovega uvrščanja v zbirko. Opozorjeno je tudi na spreminjanje statusa urednikov takšnih izdaj. S tem je utemeljen predlog za izdelavo priročnika, ki bi vseboval analitične predstavitve doslej objavljenih knjig, podrobneje gradiva v Opombah in njihove zgradbe, torej znanstvenega dela vsake knjige.
Keywords: knjižne zbirke; Slovene literature; slovenska književnost; slovenski pesniki; slovenski pisatelji; vrednotenje; zbrana dela; Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev