Vrednotenje geografskega okolja in okoljska etika - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2008)
Spremembe v vrednostnih sistemih, načela okoljske etike, se morajo udejaniti v materialnem življenju družbe in posameznika ter vplivati tudi na razumevanje in vrednotenje geografskega okolja. Potreben je premik od pretežno antropocentričnega pojmovanja geografskega okolja, ki ni (več) zgolj arena gospodarstva in bivalno okolje človeka, ima tudi ekosistemski, varovalni pomen.
Keywords: ecology; ekologija; environmental protection; varstvo okolja; ekološko ravnotežje; sustainable development; trajnostni razvoj; sonaravni razvoj; vrednote; okoljska etika