Volver a la patria - Kutková, Martina (Verba hispanica, 2021)
V pričujočem članku sta koncepta etike in družbene odgovornosti izhodišči za ohranitev judovsko-španskega jezika ter hkrati dejavnika, ki vplivata na prevajanje judovske španščine v druge jezike, s poudarkom na češkem jeziku in kulturi. Ob upoštevanju trenutnega odnosa do judovske španščine v mednarodnem okviru (denimo ustanovitev Nacionalne akademije za ladino) in novih interesnih področij prevodoslovja (kot je študij marginaliziranih in marginalnih jezikov) je namen pričujočega prispevka preučiti razloge, ki spodbujajo prevajanje iz judovske španščine v češčino. V ta namen proučuje paratekste, ki spremljajo obravnavane prevode. Ker avtorica to temo odpira v okviru češkega prevodoslovja, študija temelji na avtoričinih najnovejših ugotovitvah, ki obsegajo: plošče sefardskih pesmi, knjige, ki vsebujejo odlomke v judovski španščini itd. Študija teh paratekstov izpostavlja vprašanja etike in družbene odgovornosti, ki se skrivata v dveh pogubnih dogodkih sefardske zgodovine: izgonu s Pirenejskega polotoka s strani Katoliških kraljev in holokavstu, ter ju predstavlja kot razlog, ki je spodbudil prevajanje in posledično ohranitev jezika ter njegove kulture.
Keywords: Czech; češčina; Judeo-Spanish; judovska španščina; paratekst; paratext; Sefardi; Sephardic Jews