Mary Hays, an eighteenth-century woman lexicographer at the service of "the female world" - Lasa Álvarez, Begona (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Angleška reformistka Mary Hays je l. 1803 objavila zbirko biografij žensk z naslovom Female Biography, s katero je želela drugim ženskam predstaviti zglede, ki naj jim v svojem življenju sledijo. Poleg Haysinih trdnih prepričanj o sposobnostih in zmožnostih žensk besedilo razkriva tudi njene slogovne posebnosti. Pričujoča študija analizira posamezne vnose v Haysini zbirki (Lady Dudleya North, Lady Damaris Masham, Margaret Roper, Aphra Behn in Lady Rachel Russel) z namenom razjasnitve njenih vodil pri zbiranju biografskih podatkov in njenih leksikografskih tehnik, na katere sta zlasti vplivala njeno prepričanje o pomenu izobrazbe in njeno ciljno občinstvo: ženske.
Keywords: 18.st.; angleške leksikografinje; biografije žensk; Hays, Mary; leksikografija; ženske biografije