Izbrani razvojni in okoljevarstveni problemi slovenskega podeželja z vidika sonaravnega razvoja - Lampič, Barbara (Geographica Slovenica, 2000)
Kljub različnim razvojnim trendom prevladujočih dejavnosti, ki vplivajo na ekonomsko, socialno, morfološko, itd. podobo slovenskega podeželja, na podobo kulturne pokrajine še vedno odločilno vpliva kmetijstvo. V primerjavi s stopnjo razvoja kmetijstva v državah članicah Evropske unije, kaže naše kmetijstvo sicer številne pomankljivosti v strukturi in produktivnosti kmetijske proizvodnje, z okoljskega vidika pa manjše snovne pritiske na posamezne sestavine okolja. Negativni pokrajinski učinki kmetijstva tako ostajajo prostorsko omejeni predvsem na prodne ravnine in dele terciarnega gričevja.
Keywords: agrarna geografija; podeželje; rural area; kmetijstvo; agriculture; ecology; ekologija; environmental protection; varstvo okolja; raba tal; onesnaževanje okolja; ekološko ravnotežje; sonaravni razvoj; Slovenia; Slovenija