Zbirka slikanic Kje rastejo bonboni? Ide Mlakar in Ane Razpotnik Donati - Batič, Janja (Šolsko polje, 2013)
Slikanica je posebna oblika knjige, v kateri sta besedilo in ilustracija enakovredna oz. šele jezikovni in likovni kod tvorita presežno kakovost tovrstne knjige. Zaradi posebnih jezikovnih zakonitosti, te so izražene v zgodbi (ustrezajo pa morfološkim značilnostim literarnih besedil), in likovnih zakonitosti (sočasno upoštevanje likovnega jezika in oblikovnih posebnosti slikanice) je temelj kakovostne slikanice odvisen od interakcije med obema kodoma izražanja. V članku je predstavljena zbirka štirih slikanic Kje rastejo bonboni? pisateljice Ide Mlakar in ilustratorke Ane Razpotnik Donati, in sicer Čarmelada (2008), Ciper coper medenjaki (2008a), Zafuclana prejica (2009) in Kodrlajsa in treskbum trobenta (2009a). Z metodo analize so predstavljene slikanice, pri sintezi in komparaciji med slikanicami pa se jasno pokažeta literarna in likovna poetika avtoric. Metoda generalizacije je uporabljena za sintezo že znanih dejstev o teoriji slikanice ter konkretnih spoznanj ob predstavitvi izbranih slikanic. Zbirka Kje rastejo bonboni? sodi med kakovostna beriva v predbralnem obdobju otrokovega razvoja, pri čemer je posrednik (profesionalni ali neprofesionalni) tisti, ki otroka opozarja na oba slikaniška koda, literarnega in likovnega. Glavna lika v vseh slikanicah sta Kuštra in Štumfa, ki živita v neimenovanem mestu, dogajanje je strnjeno na en sam binarno predstavljeni dogodek, kar je tema posamezne slikanice: sovraštvo/prijateljstvo, prepirljivost/razumevanje med ljudmi, hitenje in brezbrižnost/pravljičnost ter umirjenost, sivina in dolgčas/barvita lepota življenja. Literarna lika vedno ravnata pozitivno, kar se izkaže kot etična vrednota vseh ljudi. To pisateljica še posebej poudari z zaključki literarnih del, v katerih pripovedovalec z nasveti o strpnosti in razumevanju med ljudmi nagovarja bralca. Ilustratorka negativnosti in pozitivnosti likovno prikaže predvsem z izbiro barv, z upodobitvami in postavitvami figur ter z upodobitvami prostora.
Keywords: picture book; Mlakar, Ida, 1956-; Razpotnik Donati, Ana, 1978-; interaction; ocene in poročila; text; illustration; slikanice; slovenska mladinska književnost; ilustracije; knjižne zbirke; Kje rastejo bonboni?