Uspešna drugačna izvedba nacionalnega projekta na Osnovni šoli Toma Brejca - Janežič, Vesna (Šolska knjižnica, 2022)
V šolskem letu 2021/2022 je Osnovna šola Toma Brejca že 16. leto sodelovala v nacionalnem projektu za spodbujanje branja z naslovom Rastem s knjigo, ki je namenjen sedmošolcem. Knjiga, ki je bila izbrana v omenjenem šolskem letu, je delo avtorja Vinka Möderndorferja z naslovom Jaz sem Andrej. Ker izbira knjige ni zadovoljila učiteljic slovenskega jezika, smo poleg nje obravnavali še knjigo Kako dolg je čas avtorja Mateta Dolenca. Z učenci smo imeli dveurni pouk v šolski knjižnici, v času katerega smo se spoznali z literarnima deloma in izvedli nekaj likovnih delavnic. V skladu s temo knjig smo k sodelovanju povabili tudi babice in dedke otrok, ki so z veseljem sodelovali. Rezultat je bil odlično izpeljan projekt, učenci so knjigi dobro sprejeli ter uspešno sodelovali.
Keywords: bralna pismenost; branje; medgeneracijsko sodelovanje; motivacija; osnovne šole; projekti; šolske knjižnice