Contribution to the knowledge of the butterfly fauna of the Republic of Macedonia (Lepidoptera: Papilionoidea & Hesperioidea) - Verovnik, Rudi (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2010)
Članek obravnava 121 vrst dnevnih metuljev, opaženih v Republiki Makedoniji v prvem tednu meseca junija. Kljub kratkemu obdobju raziskave je bil vanjo zajet velik del Makedonije in najdene so bile številne zanimive vrste. Med njimi velja izpostaviti nove podatke o razširjenosti vrst Melitaea arduinna, Spialia phlomidis, Gegenes nostrodamus, Colias caucasica, Satyrium pruni, Satyrium w-album, Tarucus balkanicus, Cupido alcetas in Araschnia levana. Vrsta Melitaea telona je prvič najdena v Makedoniji. Članek obravnava tudi problematiko pomanjkanja favnističnih raziskav in prednostne naloge v varstvu metuljev v Makedoniji.
Keywords: entomologija; Makedonija; Metulji; ogrožene vrste; Republic of Macedonia