Prispevek k pojmu literarne identitete - Pogačnik, Jože (Traditiones (Ljubljana), 1997)
Razprava poskuša definirati vsebino in pomen pojma identiteta na področju književne znanosti. Za osnovo raziskave je vzeta Cankarjeva drama Hlapci (1910). V prvem delu preučevanja gre za določitev idejno-estetskih sestavin drame, ki so v slovenski in hrvaški literarni ter gledališki kritiki doživele diametralno različno recepcijo. Vzpostavitev vrednostnega sistema v obeh literarnih prostorih je ugotovila vrsto zanimivih recepcijskih konstant, ki izvirajo iz drugačnih literarnozvrstnih orientacij. Podrobna primerjava nasprotij je razkrila zanimivo gradivo in navrgla trdne osnove za razpravo o tako imenovani literarni identiteti. Slovenska in hrvaška recepcija omenjene drame sta predvsem avtobiografija obeh narodov in obeh nacionalnih književnosti, v nobenem primeru pa ne govorita o kakršnikoli estetski vrednosti drame, ki je predmet simptomatične kolizije v času Moderne.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; slovenska dramatika; literarne študije; identiteta; literarna recepcija; Cankar, Ivan: Hlapci