En računalnik za več delovnih mest v šolski knjižnici - Gerdina, Simon (Šolska knjižnica, 2012)
V šolski knjižnici OŠ Ivana Cankarja Vrhnika so se odločili zamenjati obstoječi računalnik in hkrati povečati število računalniških mest v čitalnici, ki so na voljo učencem in drugim obiskovalcem šolske knjižnice. Odločili so se uporabiti HP-jev Multipoint strežnik. Slednji z ustrezno programsko opremo, Windows MultiPoint Server 2010, omogoča s pomočjo odjemalcev (thin client) priključitev do 10 zaslonov z miškami, tipkovnicami, slušalkami in mikrofoni. Pridobili so 4 delovna mesta, na katerih lahko uporabniki šolske knjižnice pripravljajo seminarske naloge in drugo gradivo, ki ga potrebujejo pri pouku in svojem delu. Z uporabo enega računalnika (strežnika) so tako pridobili več prostora za čitalnico, zmanjšali porabo energije, uporabniki pa imajo občutek, kot da bi vsak delal na svojem računalniku. Izkušnje z uporabo MultiPoint strežnika v knjižnici so vodile v nakup in postavitev še enega strežnika z 10 odjemalci, in sicer kot miniračunalniška učilnica v prvem triletju.
Keywords: IKT; informacijska-komunikacijska tehnologija; osnovne šole; računalniki; spletna orodja; spletne strani; šolske knjižnice