Žrtve in zmagovalci sage o kreditih v švicarskih frankih - Koritnik, Boštjan (Pravnik, 2025)
Pred dvema letoma je Vrhovno sodišče Republike Slovenije povsem obrnilo svoj pogled na vprašanje kreditov v švicarskih frankih. Gre za popoln obrat od sodne prakse, ki jo je to sodišče enotno zagovarjalo pet let pred tem. V zadnjem času se glede sodne prakse ni zgodilo kaj bistvenega, se je pa medtem pojavil dvom v nepristranost nekaterih sodnikov. Razkrilo se je, da je bil eden od sodnikov tak, za katerega je mogoče vsaj izpodbijati videz nepristranosti. Na prvi pogled se zdi nenavadno, da lahko eno tako razkritje tako zelo grobo poseže v pričakovanja javnosti do sodstva in avtoriteto njihovega odločanja, toda zaupanje je zelo krhka dobrina. Predvsem pa nas tak dogodek sili v vnovičen premislek o argumentih za prej opisani, za avtorja še vedno nepojmljivi obrat sodne prakse. Prepričan je, da ima sodna praksa, kot jo je oblikovalo Vrhovno sodišče RS, svojo ceno: ne le v smislu negotovosti in upada zaupanja v pogodbeno pravo oziroma načelo pravne države, ki ga ogroža predvsem retroaktivno pravno urejanje, temveč tudi v smislu precej višjih cen kreditov za prihodnje kreditojemalce.
Keywords: bank; banka; CHF; credit; kredit; legal certainty; pravna varnost; retroactivity; retroaktivnost; Supreme Court of the Republic of Slovenia; Swiss franc; švicarski frank; Vrhovno sodišče Republike Slovenije