Diasporic communication - Fazal, Shehina (Javnost (Ljubljana), 2002)
Članek sledi razvoju akademske razprave in oblikovanju interesa za diasporo in ju umešča v sodobne analize postomoderne in globalizacije ter razvoj kulturoloških študij in socialne antropologije. Izhajajoč iz teoretskih opredelitev diaspore v teh vedah, članek ugotavlja, da diasporične kulturne prakse oblikujejo načine imaginacije, institucije prostorov, ki pogosto presegajo krajevne meje, artikulacije zamišljene skupnosti in smislov pripadanja, ki premoščajo "lokalno proti globalnemu" in redefinirajo lokalno in globalno. Za ta proces je bistveno ustvarjanje diasporičnih medijskih prostorov, ki vse bolj nastajajo v transnacionalnih in lokalnih okvirih. Članek ugotavlja, da taki prostori mediacije in izmenjave vse bolj postajajo prizorišča, na katerih soobstajajo in se artikulirajo nasprotne upravičenosti pripadanja ter skupni okviri identitete in solidarnosti.
Keywords: sociologija kulture; identiteta; communication; komuniciranje; javnost