Trajnostni razvoj kot pravni pojem - Ferčič, Aleš (Podjetje in delo, 2023)
Avtor v prispevku obravnava trajnostni razvoj kot pravni pojem. Temeljni cilj prispevka je identifikacija zunanjih mej in s tem povezanih razumnih meril oziroma kriterijev za določanje vsebine trajnostnega razvoja kot pravnega pojma ter kritično vrednotenje teh mej in meril oziroma kriterijev. Glede na to so v drugem poglavju najprej na kratko predstavljena terminološko-semantična izhodišča, pri čemer je poudarek na razliki med trajnostnostjo in trajnostnim razvojem, jedro prispevka pa tvorijo tretje, četrto in peto poglavje. V teh poglavjih avtor pojasni glavne razvojne mejnike pravne opredelitve trajnostnega razvoja na ravni OZN oziroma na splošno na ravni mednarodne skupnosti. Sledijo izbrana vprašanja, povezana s pojmovno opredelitvijo trajnostnega razvoja v pravu EU in nato še v slovenskem pravu. V šestem poglavju so predstavljene temeljne ugotovitve in teze, pri čemer je poudarek na razlikovanju med antropocentrično in ekocentrično opredelitvijo trajnostnega razvoja. Avtor se odkrito zavzema za ekocentrično opredelitev trajnostnega razvoja, vendar opozarja, da je v okviru OZN, EU in RS žal prevladujoča antropocentrična opredelitev trajnostnega razvoja, čeprav po avtorjevem mnenju takšna opredelitev oziroma na splošno antropocentričen pristop k trajnostnemu razvoju ni sposoben ohraniti naravnega temelja za življenje.
Keywords: krožno gospodarstvo; pravo; trajnostni razvoj; trajnostnost; zeleno gospodarstvo