The role of motion verbs in conveying path-related information in English and Slovene fictive motion expressions - Lipovšek, Frančiška (ELOPE (Ljubljana), 2018)
v članku je predstavljena študija glagolov premikanja v angleških in slovenskih izrazih fiktivnega gibanja z vidika informacij, ki jih ti glagoli posredujejo o poti premikanja. Izraz fiktivnega gibanja opisuje statični prizor na podlagi gibanja oziroma premikanja (npr. Cesta vijuga med hribi). Glagoli premikanja v tovrstni rabi ne izražajo dejanskega premikanja, vendar se lahko na podlagi svojega pomena nanašajo na nekatere vidike poti. Angleški in slovenski izrazi fiktivnega gibanja se v tem pogledu vedejo različno. Mnogo angleških glagolov vsebuje pomenske komponente, ki omogočajo metonimično preslikavo na določene lastnosti poti. Pomeni slovenskih glagolov so manj specifični, zaradi česar se v slovenskih izrazih fiktivnega gibanja za opis poti uporabljajo druga, tj. neglagolska sredstva.
Keywords: fiktivno gibanje; glagoli premikanja; metonimična preslikava; metonimija; način premikanja; pot