Analiza učinkovitosti metod odstranjevanja izbranih invazivnih tujerodnih vrst rastlin - Štembergar Zupan, Andrej (Varstvo narave, 2025)
Z vidika varstva narave je širjenje invazivnih tujerodnih vrst treba preprečevati in obvladovati tako s preventivo kot odstranjevanjem. Pri slednjem lahko uporabljamo različne metode, ki pa so glede na tarčno vrsto in situacijo na terenu različno uspešne. Ocenjevali smo učinkovitost posameznih metod odstranjevanja, pri čemer smo analizirali razpoložljive podatke iz literature ter preverjali izkušnje, pridobljene med akcijami odstranjevanja, ki so bile v preteklih letih izvedene pod okriljem Zavoda RS za varstvo narave.
Keywords: alien plants; invasive plants; invazivne rastline; management methods; metode obvladovanje; metode odstranjevanje; non-native plants; removal methods; tujerodne rastline; varstvo narave