Delo Franceta Bevka v luči literarne zgodovine in srednješolskih beril - Božič, Zoran (Jezik in slovstvo, 2014)
Prispevek predstavlja literarnozgodovinski pogled na vlogo in pomen leposlovnega dela Franceta Bevka in ga primerja z njegovim položajem v srednješolskih berilih. Zaradi vzporejanja z literarnozgodovinsko in šolsko usodo Ivana Preglja in Cirila Kosmača se primerjava osredotoča na obdobje po drugi svetovni vojni. Medtem ko se je Bevkov literarnozgodovinski položaj predvsem zaradi njegove narodnoozaveščevalne vloge v obdobju med dvema vojnama ohranjal, je po osamosvojitvi Slovenije postal obroben srednješolski avtor. Edino besedilo, ki ga (neobvezno) prinašajo sodobna srednješolska berila, je znani Bevkov roman Kaplan Martin Čedermac.
Keywords: France, Bevk, 1890-1970; Kosmač, Ciril, 1910-1980; Pregelj, Ivan, 1883-1960; slovenski pisatelji; literarna zgodovina; history of literature; srednješolska berila; kanonizacija; recepcija; didactic method; didaktika