What's behind a name? - Manova-Georgieva, Yana (ELOPE (Ljubljana), 2020)
V fantazijskem žanru je nominativni simbolizem orodje za pripisovanje določenih lastnosti književnim likom, simbolni pomeni pa bogatijo bralsko dojemanje fiktivnih likov. V angleški poimenovalni tradiciji lastna imena praviloma ne služijo prikazu osebnih lastnosti, jih pa pisci tu in tam načrtno izberejo prav zaradi njihovih simbolnih pomenov. V prispevku raziskujem izvor in namen imen likov, ki se pojavljajo v Pratchettovi seriji romanov Plošča s stališča njihove strukture in asociacij, ki jih sprožijo v domišljiji bralstva. Analiza vsebuje pet imen, ki predstavljajo tri različne strukture, in sicer neologizme, ki temeljijo na sintaktični kompoziciji; imitacije izposojenih struktur, ki so tuje angleškemu modelu poimenovanja; in tipične angleške poimenovalne modele, kjer se simbolni pomen imena ustvarja z leksikalnim izborom sestavin imena
Keywords: karaktonimi; književna imena; književna onomastika; lastna imena; nanašanje; onomastika