Prevzem insolventne tarče z zunajsodnim finančnim prestrukturiranjem - Ilić, Uroš (Podjetje in delo, 2013)
Prispevek obravnava vprašanja, povezana s finančnim prestrukturiranjem gospodarskih družb. To se lahko izvede zunajsodno ali pa s sodnimi postopki zaradi insolventnosti, zlasti postopkom prisilne poravnave, ki je urejen v Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIP). Zunajsodno poravnavo bo predvidoma v slovenski pravni red vnesel Zakon o sistemski razdolžitvi podjetij, s čemer naj bi se v bančnoposlovni praksi povečala pravna varnost, predvidljivost in učinkovitost. Pogost ukrep finančnega prestrukturiranja, ne glede na to, ali gre za zunajsodni ali sodni postopek, je konverzija upniških terjatev v kapital insolventnega dolžnika. Posledično prihaja do bistvenih sprememb v dolžnikovi lastniški strukturi, ki so praviloma začasne, saj si nekdanji upniki (zdaj novi lastniki) želijo čim hitrejšega izstopa, ki ga praviloma omogoča naknadni prevzem saniranega podjetja.
Keywords: dolgovi; gospodarske družbe; insolventnost; poslovne finance; prestrukturiranje; prisilna poravnava; sanacija