Migracije nacionalizacije glasbe - Kovačič, Mojca (Dve domovini, 2023)
V prispevku sta obravnavani ljudska in narodnozabavna glasba z vidika razvoja njunih simbolnih pomenov za ožjo in širšo skupnost. V središču opazovanja glasbenih zvrsti, ki v sebi združujeta številne dihotomije, je prav migriranje oz. prehajanje pomenov, moralnih in estetskih vrednot iz enega obdobja v drugega, iz ene skupnosti v drugo ali iz enega družbenega sloja v drugega. Če je v 20. stoletju ljudska glasba predstavljala eno ključnih narodnoreprezentativnih vsebin, pa je v zadnjih desetletjih ta vloga poleg nje začela pripadati tudi narodnozabavni glasbi, saj je slednjo v svojo agendo začela sprejemati državna politika in jo s tem legitimirala kot nacionalnoreprezentativni simbol.
Keywords: cultural nationalism; cultural policy; Kulturna politika; kulturni nacionalizem; nacionalna identiteta; national identity; Slovenian folk music; Slovenian folk-pop music; Slovenska ljudska glasba; Slovenska narodnozabavna glasba