Varstvo pravic davčnih zavezancev za DDV v Listini EU o temeljnih pravicah - Bartol Lesar, Mojca (Javna uprava, 2021)
Listina EU o temeljnih pravicah je od leta 2009 del primarnega prava EU. Določbe Listine se uporabljajo za institucije, organe, urade in agencije Unije ob spoštovanju načela subsidiarnosti, za države članice pa samo, ko izvajajo pravo Unije. Avtorica pokaže, da Listina učinkuje tudi na področju davka na dodano vrednost (DDV), saj države članice pri izvajanju obdavčevanja z DDV izvršujejo pravo Unije, zato je za davčne zavezance upoštevno tudi varstvo pravic iz Listine. Na področju DDV morajo davčne uprave, sodišča in davčni zavezanci upoštevati in poznati materialnopravne določbe Direktive o DDV ter s tem povezano sodno prakso Sodišča EU, pa tudi domača materialnopravna ter postopkovna pravila in sodno prakso. Vse to je kompleksno in zato za udeležence v postopku zelo zahtevno, kar odpira široko polje morebitnih kršitev temeljnih pravic davčnih zavezancev. Avtorica na podlagi pregledane sodne prakse Sodišča EU ugotavlja, da so sodbe s področja DDV v povezavi z Listino redke, in pokaže, da določbe Listine niso relevantne le na materialnopravnem, temveč tudi prekrškovnem in kazenskem področju v zvezi z DDV, čeprav slednji področji ne pomenita izvajanja prava EU.
Keywords: Charter of Fundamental Rights of the EU; človekove pravice; davčni postopek; davčni zavezanec; davčno pravo; davek na dodano vrednost (DDV); davki; human rights; Listina EU o temeljnih pravicah; oprostitev DDV; right to an effective legal remedy; tax procedure; taxable person; taxes; value added tax (VAT); VAT exemption