Utilisation of wood polysaccharides as sugars - Ishihara, Mitsuro (Les (Ljubljana), 1999)
Na Japonskem gozd pokriva približno 25 mio ha, to je okoli 2/3 celotne površine. Gozd je različen od sub-kontinentalnih iglavcev do sub-tropskega gozda na jugu. V zadnjih desetletjih je bil nekvaliteten les listavcev, ki se je prvotno izkoriščal le za kurjavo in izdelavo oglja, uporaben le kot material za celulozno industrijo in vzgojo gob. Proces parjenja trdih lesov je bil preučevan za izrabo polisaharidov trdega lesa za izdelavo sladkorja kot del "Programa uporabe biomase", ki ga je podpirala japonska vlada. Izplen Izplen hidrolizatov ksilana (mešanice ksiloze ksilooligomerov) iz različnih drevesnih vrst pri parjenju je pod optimiziranimi pogoji znašal od 14-22%. Kislinski ksilooligomeri, ki so vsebovali 4-O-metilglukronsko kislinski preostanek ali galakturonski kisli preostanek so vsebovali približno 10% ksilanove hidrolizata. Encimatska hidroliza preostanka lignoceluloze v večjem obsegu je bila izvedena z uporabo aparata za kontinuirano hidrolizo z reciklirnim sistemom celulaz. Glukoza je bila dominantna komponenta preostanka sladkorjev: večino hemiceluloze v lesu lahko ločimo s postopkom parjenja, ki mu sledi ekstrakcija z vodo. Na kraju je opisana ekonomska analiza proizvodnega procesa, ki jo je izvedla Japonska gozdna agencija
Keywords: les; polisaharidi; pridobivanje; celuloza; encimatska hidroliza