Abortion, or an everlasting problem with/for women? - Mencin Čeplak, Metka (Teorija in praksa, 2016)
Abortus in zakonske regulacije dostopa do abortusa ostajajo predmet številnih razprav v vsakdanjih, strokovnih, znanstvenih in teoretskih govorih. Članek v prvem delu predstavi feministična izhodišča v obravnavi abortusa in ključna protislovja, tematizirana v feminističnih razpravah. Sledi analiza kritičnih momentov, ko so diskurzi o abortusu v Sloveniji spodbudili javno razpravo in postali vidni: analiza se osredotoča na diskurze zoper abortus v Sloveniji od sredine 80-ih do septembra 2016. Avtorica ugotavlja, da ti diskurzi izhajajo iz istih, med seboj povezanih ideoloških kontekstov (nacionalizem, patriarhalnost, heteronormativnost, biologizem, antisocializem, antikomunizem), da pa se po letu 2000 ti govori množijo, množijo se teme in občinstva, ki jih naslavljajo (posebej indikativne so strategije interpeliranja žensk).
Keywords: Abortion; Analiza diskurza; Discourse analysis; Feminism; Feminizem; Nacionalizem; Nationalism; Slovenia; Slovenija; Splav; splav (medicina)