Razlike v nagrajevanju inovativnih idej glede na spol v proizvodni organizaciji - Cirnski, Tadeja (Revija za univerzalno odličnost, 2014)
Raziskovalno vprašanje (RV) : K akšne vrste nagrad prejemajo zaposleni v proizvodni organizaciji in ali obstajajo razlike v nagrajevanju inovativnih idej glede na spol? Ali obstajajo razlik e v številu in v vzrokih za podajanje koristnih predlogov glede na spol? Namen: Zanimalo nas je ali se pri nagrajevanju, stimuliran j u in napredovanju oba spola obravnavata enakovredno. Metoda: V nalogi smo postavili več hipotez , ki smo jih s pomočjo kvantitativne raziskave ob pomoči anketnega vprašalnika nato z deskriptivno metodo potrdili ali ovrgli . Z a statistično analizo s pomočjo % 2 testa, smo postavili za spremenljivko spol . Rezultati: V proizvodni organizaciji so zaposleni tako moški kot ţenske , ki se glede na število podanih koristnih predlogov čutijo s proizvodno organizacijo močno povezani. Gled e na rezultate med spoloma ni razlik v vzrokih, so pa razlike v številu podanih koristnih predlogov. Organizacija : Vodilni lahko ugotovijo, kateri kadri podajajo največ uporabnih idej in kako jih še dodatno stimulirati . Druţba: Spodbuda posameznikom, ki im ajo inovativne ideje in jih znajo ustrezno tudi pre d staviti , mora biti na vseh nivojih ustrezno nagrajena, tudi na nivoju širše druţbe in ne samo v proizvodni organizaciji . Originalnost: Glede na pregledano literaturo, je zelo malo opravljenih raziskav o i novativnosti ţensk, zato bo to doprinos tudi k temu , da ugotovim o kako še dodatno stimulirati ţenske, da bodo podajale več novih, koristnih predlogov. Omejitve/nadaljnje raziskovanje : Raziskava temelji na štirih hipotezah in je bila izvedena samo v eni pro izvodni organizaciji in ni primerljiva glede na velikost in različnost proizvodnih organizacij. Na voljo je zelo malo literature na to temo.
Keywords: employee; encouragement; gender; motivacija; motivation; nagrade; rewards; spodbuda; spol; zaposleni