Sustainability assessment - Pušavec, Franci (Strojniški vestnik, 2011)
Delo obravnava prednosti trajnostnega kriogenega odrezavanja, ki kaže velik potencial za zmanjšanje proizvodnih stroškov procesov odrezavanja in izboljšanje konkurenčnosti izdelkov, ob zmanjšani porabi virov in manjši količini ustvarjenih odpadkov. Vprašanja trajnosti, ki se postavljajo na ravni industrijskih tehnologij in procesov odrezavanja, se obravnavajo z ocenjevanjem trajnostnih lastnosti oziroma s t. i. oceno življenjskega cikla. Predpostavka dela je, da predstavlja kriogeno odrezavanje prihodnost za doseganje trajnostne proizvodnje, saj omogoča manjše obremenjevanje okolja in manjša zdravstvena tveganja, hkrati pa povečanje produktivnosti in prihodkov. V delu je tudi eksperimentalno analizirana obdelovalnost visokotemperaturne Ni zlitine (Inconel 718) in predstavljena primerjava proizvodnih stroškov za konkreten primer ob uporabi kriogenega in konvencionalnega odrezavanja ...
Keywords: cost evaluation; cryogenics; kriogeno odrezavanje; LCA; machining; odrezavanje; proizvodnja; strojne tehnologije; stroškovna ocena; sustainability; sustainable development; trajnostni razvoj