Kolumbijske mirovne skupnosti in rekonstrukcija državljanstva na vojnem območju - Sanford, Victoria (Časopis za kritiko znanosti, 2005)
Leta 1999, po mnogih letih marginalnega življenja na urbanih periferijah, kamor jih je iz njihove vasi pregnalo paravojaško nasilje, je približno 12.000 kolumbijskih kmetov privolilo vrniti se nazaj na svojo zemljo - ta je sicer bila sredi vojne cone - in sicer v obliki mirovnih skupnosti. Te so se trudile obnoviti življenje skupnosti kot spoja nevtralnih ter neoboroženih civilistov. Še več - trudile so se zgraditi medsebojno povezane utopične skupnosti temelječe na državljanski participaciji, medsebojnem spoštovanju in kolektivnem preživetju. Kako in zakaj so te skupnosti številnih razseljenih oseb, ki so živele v bednih razmerah, iskale ne samo rekonstrukcijo, temveč tudi boljše in bolj mirno obliko življenja sredi vojne? Medtem ko življenje sredi vojni ni posebnost, pa moramo priznati, da so poskusi, da se zgradijo utopične skupnosti , zelo kreativen odgovor navidez nemočnih kmetov na nasilje, ki nenehno vdira med njih. V času brezvladja so oni tisti, ki ponovno vzpostavljajo svoje pravice kot državljani. Pričujoči članek obravnava prav to rekonstitucijo državljanstva in kako ta predstavlja novo obliko politične moči, ki je utemeljena na skupnostni integriteti in moralnem pogumu. Ta oblast ni nasilna, temveč je oblika oblasti, ki izhaja iz moralne imaginacije, oblast, ki ustvarja nove realnosti tako, da premika meje mogočega sredi vojne cone.
Keywords: citizenship; Kolumbija; peace; razseljenost; Latin America; državljanstvo; mir; social movements; peasants; družbena gibanja; mirovne skupnosti; kmetje; Latinska Amerika; displacement