Kulturelle Selbstverortung und Identitätsfrage - Žigon, Tanja (Acta neophilologica, 2013)
Prispevek se osredotoča na življenje in ustvarjalno pot kranjskega polihistorja, vsestranskega raziskovalca, zgodovinarja, germanista in teatrologa Petra pl. Radicsa (1836-1912), ki je bil rojen v Postojni, a po rodu ni bil Kranjec. Na osnovi študije primera avtorica obravnava vprašanja, kaj v 19. stoletju zaznamuje intelektualca, ki deluje na Kranjskem, kje je njegovo mesto v družbi ter kakšno je njegovo razumevanje lastne identitete. Nadalje preverja hipotezo, da lahko na Slovenskem v 19. stoletju govorimo o vsaj treh pripadnostih, regionalni, nacionalni in dinastično habsburški, osvetljuje ozadja, ki so zaznamovala Radicsevo življenje in delo, ter poskuša pojasniti, zakaj je raje izbral življenje v kranjskem mikrokozmosu, kot da bi svojo srečo kot publicist, raziskovalec in avtor poskusil v centru monarhije, na Dunaju.
Keywords: 19.st.; 19th century; Carniola; cultural history; Historiograf; history of literature; identiteta; identity; Kranjska; kulturna zgodovina; literarna zgodovina; literary history; Radics, Peter Pavel, pl., 1836-1912