Proti toleranci - Žagar, Igor Ž. (Šolsko polje, 2010)
Uvodnik izhaja iz kritike pojmovanja tolerance in medkulturne komunikacije, kakor ga najdemo v zborniku Medkulturni dialog kot temeljna vrednota EU, ki gaje ob Evropskem letu medkulturnega dialoga (2008) in predsedovanju Republike Slovenije EU izdala Univerza na Primorskem. Avtor analizira opredelitve tolerance in medkulturne komunikacije, ki jih najdemo v tem zborniku, in pokaže, da so predteoretske, nekonceptualne, stereotipne, posplošene in s tem predvsem ideološke. V nadaljevanju predstavlja sistematičen pregled člankov, ki sledijo in kritično analizirajo zgodovinsko, sociološko, pravno in filozofsko ozadje oblikovanja pojmov toleranca in medkulturna komunikacija.
Keywords: toleranca; Tolerance; medkulturna komunikacija; ideologija; multikulturnost; neoliberalizem; liberalism; liberalizem