Slowenische Musik als Bestandteil der Musikkultur der Wiener Slawen in den Jahren 1840-1870 - Velek, Viktor (Muzikološki zbornik, 2012)
Obširna muzikološka obdelava glasbenega življenja dunajskih Slovanov je stari dolg avstrijske muzikologije in hkrati "okostnjak v omari" muzikologiji posameznih slovanskih dežel. Članek preučuje sledi, ki so jih pustili Slovenci na Dunaju. Članek se pretežno opira na podatke iz češkega (dunajsko-češkega) tiska, ki zagotovo ni primarni vir za raziskovanje slovenske muzikologije, vendar zelo pomemben za primerjavo virov in informacij. Časovni obseg sega od prvih omemb o vzajemnih stikih dunajskih Slovencev z drugimi dunajskimi Slovani in se konča okoli leta 1870 z ustanovitvijo društva SLOVENIJA NA DUNAJI.
Keywords: 1840-1870; dunajski Čehi; dunajski Slovani; glasbena kultura; musical culture; Slav reciprocity; slovanska vzajemnost; Slovenci na Dunaju; Slovenes in Vienna; Vienna Czechs; Vienna Slav