Ulcerozni kolitis - Breznik, Nika (Placebo, 2022)
Kronične vnetne črevesne bolezni so skupina dolgotrajnih (kroničnih) vnetnih obolenj črevesa. Mednje spadajo Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis in intermediarni kolitis. Najpogostejša oblika vnetne črevesne bolezni je ulcerozni kolitis, ki se pojavlja med 15. in 30. letom starosti, predvsem v razvitih državah, kjer njegova incidenca narašča. Ulcerozni kolitis je bolezen neznane etiologije, ki navadno traja vse življenje. Bolezen poteka v obliki zagonov in remisij, klinična slika bolnikov z ulceroznim kolitisom pa je lahko precej različna. Najpogosteje se pojavljata bolečina v abdominalnem predelu in kri v blatu. Pri deležu bolnikov lahko pride do zunajčrevesnih manifestacij bolezni. Diagnostika ulceroznega kolitisa se začne s kliničnim pregledom in anamnezo, bolezen pa potrdimo z laboratorijskimi, radiološkimi, endoskopskimi in histološkimi preiskavami, pri čemer sta najpomembnejši zadnji dve. Z zdravljenjem želimo doseči remisijo in preprečiti zagone bolezni. Ozdravitev je možna le s popolno kolektomijo.
Keywords: inflammatory bowel disease; Kronična vnetna črevesna bolezen; ulcerative colitis; Ulcerozni kolitis