Javno zdravje kot alternativni vidik za razumevanje urbanističnega načrtovanja - Xu, Zheng (Urbani izziv, 2025)
V zadnjih dveh desetletjih se je število raziskav o vplivu urbanističnega načrtovanja na javno zdravje močno povečalo, pri čemer so bili številni izsledki preneseni v prakso na področju vrednotenja politik in urbanističnega oblikovanja. V nasprotju s tem je raziskav o vplivu javnega zdravja na urbanistično načrtovanje še vedno zelo malo. Proučevanje zgodovine urbanističnega načrtovanja z vidika javnega zdravja je dragoceno za razumevanje raznovrstnih plasti urbane preobrazbe in interpretacijo dejanske narave mesta kot človeškega habitata. S poznavanjem zgodovine urbanističnega načrtovanja je mogoč podrobnejši vpogled v razvoj in prostorski kontekst javnega zdravja, kar je ključno za prenos spoznanj v prihodnje urbanistično načrtovanje in oblikovanje.
Keywords: interpretacija; interpretation; javno zdravje; planning history; public health; urban transformation; urbana preobrazba; zgodovina načrtovanja