Kosmačeva kratka pripovedna proza med vojnama - Kocijan, Gregor (Slavistična revija, 2011)
Kosmač je začel objavljati v Našem rodu 1931.32 in v Istri, nato je dve zanj značilni pripovedi - Študenta Petra povest o materi in Potepuh Najdu - objavil v mladinski reviji Val. Objavljal je tudi v Ljubljanskem zvonu, Jadranskem kanedarju in Sodobnosti. Pozornost je zbudil leta 1936 zlasti s pripovedmi Gosenic, Sreča in Kruh, s katerimi je izoblikoval svoj kratkoprozni model
Keywords: autobiography; Kosmač, Ciril, 1910-1980; kratka proza; literatura; literature; memoires; motiv ječe; Primorci; prison theme; short prose; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska proza; spomini